Alweer 2 weken geleden heb ik de worskshop geboortefotografie gevolgd bij Renate van Lith. In plaats van een review te schrijven vind ik het leuker om mijn ervaring in een blog te delen.

Normaal gesproken wordt de workshop in een strandtent gegeven, maar door de coronamaatregelen ging dat niet door. Nu werd het in de studio van Fijn fotootje in Zeewolde gehouden. Precies 09.30 uur parkeerde ik de auto. Via de achteringang opende Renate de deur en liepen wij naar de studio. In deze korte afstand waren we al gezellig met elkaar aan het kletsen. Dat gaf mij een goed gevoel. Het is toch altijd even aftasten hoe iemand is. Renate is een gezellig, vrolijk en enthousiast persoon. Ik voelde mij gelijk op mijn gemak bij haar. Eenmaal in de studio, keek ik even mijn ogen uit. Wat een mooie grote studio, om jaloers op te zijn.

Renate had een lekker kop thee voor ons ingeschonken en namen wij plaats aan tafel. De computer stond al aan en liet een sheet zien van het dagprogramma. Een goed gevuld programma, leuk!
De ochtend gaf Renate veel informatie over het starten van je bedrijf, marketing/social media, maken van een website, algemene voorwaarden, de wetgeving, prijzen bepalen en opbouw van je portfolio. Veel informatie en handige tips en weetjes waar ik zeker verder mee kan. Vervolgens liet ze haar eigen werkwijze zien hoe zij haar  kennismakingsgesprekken doet. Voor mij een goede wijze om over te nemen.
Na de lunch ging het over het fotograferen van een geboorte. De verschillende fases van een geboorte en hoe hierop te reageren als fotograaf. De beste camerastandpunten kwamen aan bod. Waar je rekening mee moet houden bij een ziekenhuisbevalling en bij een keizersnede. Allemaal interessante informatie.
Het volgende onderwerp was het omgaan met moeilijke lichtomstandigheden. Het selecteren en bewerken van je foto’s. Wat je nu echt nodig hebt als fotograaf thuis en naar een geboorte. En een hoop praktische tips. Ook kreeg ik een doe opdracht. Uit heel veel foto’s je eigen selectie van een geboorteverhaal maken. Erg leuk.

Helaas was de dag ten einde gekomen. De tijd was voorbij gevlogen. We namen afscheid en kreeg een thuisopdracht mee. Ik liep naar de auto en zat nog helemaal vol van enthousiasme van alle informatie van de dag. Eenmaal in de auto sloeg dit om in vermoeidheid. Dan merk je pas hoe intensief de dag was. Vermoeid, maar voldaan reed ik naar huis.

Samengevat was het een zeer geslaagde workshop, waar je als beginnende geboortefotograaf zeker veel aan hebt. Een dag met heel veel informatie en praktische tips. Ik hoop dat ik niet te veel informatie ben vergeten. Als dit in praktijk wel het geval zou zijn, dan kan ik mijn vragen altijd nog in de besloten FB-groep stellen. Een geruststellende gedachten. Een leuk initiatief om zo met andere (beginnende) geboortefotografen in contact te komen.
Kortom ik heb er zin in en kijk uit naar de tijd die komen gaat.

Van de week heb ik mijn certificaat ontvangen en sta ik op de kaart van de geboortefotograaf

Naar het eerste geboorteverhaal van Sarah